A tökéletes babaszoba

Fogadni mernék, hogy amikor megtudta, hogy babát vár, hosszú heteket, hónapokat töltött a gyermekszoba kialakításának gondolatával. Bizonyára sokat fantáziált a dekorációról, színekről, plüssekről, esetleg még tematikát is adott a helyiségnek.

Ha várandósságomkor már annyi ismeretem lett volna a gyermekek alvási szokásairól és igényeiről, mint amennyi most van, rengeteg időt és pénzt spórolhattam volna.

A tökéletes babaszobát az alábbi három szóval tudnám leginkább jellemezni:

Creating-the-perfect-nursery

Sötét, kellemesen hűvös és unalmas, nagyon unalmas.

Tudom, mennyire csábító a baba szobáját telerakni pihe-puha plüssökkel, cuki játékokkal, képekkel, hiszen milyen jó lesz majd ezekez nézegetnie a babának elalvás előtt, ugye?

Nos, a válaszom nem.

Úgy értem, tetszhetnek neki, de biztosan nem segítik elő a jó éjszakai alvást ugyanazon okok miatt, amiért mi sem visszük az iPad-et az ágyba lefekvés előtt. Ösztönző és stimuláló, ezek bizony az alvást egyáltalán nem segítik elő. Sőt!

Tehát hogy is nézzen ki a gyermekszoba?

Legyen sötét

Teljesen sötétre gondolok. Vaksötétre. Néhány sötétítőfüggöny vagy redőny sokkal jobb befektetés, mint egy színes falfestmény. Továbbá lehetőleg a baba mindig ugyanazon a helyen aludjon, ne mozgassák el a kiságyát.

Kellemesen hűvös

Első hallásra hűvösnek tűnhet, de a tanulmányok azt mutatják, hogy a csecsemők legjobban egy olyan szobában alszanak, amelynek hőmérséklete 18 °C – 21 °C között van. Nyilvánvaló, hogy akkor, ha azt látja, hogy az Ön babája kifejezetten a meleg hőmérsékletet szereti, akkor természetesen kövesse babája igényeit. Hiszem, hogy egy meleg, kényelmes alvózsák gyakran jobb alvást eredményez, mint egy meleg takaró.

Kényelmes

A csecsemők a nap csaknem felében alszanak, ezért egy jó minőségű matrac jó befektetés. Csecsemőjük ideje túlnyomó részét ugyanis ebben fogja tölteni.

Unalmas

Zene és lágy fény, képek Disney-hősökről, kavargó színek és kis műanyag halak – mindegyikük úgy tűnik, ezek nyugtató hatást gyakorolnak egy csecsemőre, de éppen ellenkezőleg. Ezek mind zavaróak és stimulálóan hatnak a kicsire. (Természetesen fontos a kicsik stimulálása, de nem a hálószobában.) Üres falak és könnyen megközelíthető öltözőhely – ezek a legjobb dekorációs választások, amik a baba hálószobájához szükségesek.

Tudom, hogy ez valószínűleg kissé szárazan hangzik sok leendő új szülő számára. De ne feledje, ez a szoba alapvető funkciót tölt be a baba mindennapi életében, és ez egy csendes, pihentető környezet, amely lehetővé teszi számukra a szükséges mennyiségű alvást.

Ne aggódjanak, később rengeteg lehetőség adódik arra, hogy tinédzser éveikben kedvükre alakíthassák gyermekük szobáját