Az alvás van olyan fontos, mint a helyes étkezés?

Kitalálhatják, hogy alvási tanácsadóként, mi a válaszom. Véleményem szerint kiemelten fontos szerepe van az alvásnak a kicsik életében, és szenvedélyesen foglalkozom ezzel a témával kisfiam születése óta.

De vajon az alvás iránti szenvedélyem kissé elfogulttá tesz-e ebben a kérdésben, vagy tudom-e bizonyítani az álláspontomat?

Is-Sleep-as-important-as-Diet

Meggyőződésem, hogy az egészséges, kiegyensúlyozott és változatos étrend elengedhetetlen a gyermekek jólétéhez. Talán az egyik legfontosabb tényező az egészséges fejlődésükhöz. DE, nem tudok elmenni az alvás fontossága mellett sem!

Azt is bátran ki merem jelenteni, hogy az alvás épp annyira fontos és elengedhetetlen a gyermekek egészséges fejlődéséhez, mint a megfelelő táplálkozás.

A gyermekkori elhízás egyike a legjelentősebb aktuális közegészségügyi kérdéseknek. Márpedig az elhízott gyerekek elhízott felnőttekké válnak, és ez megannyi túlsúllyal összefüggésben álló egészségügyi problémát von maga után (a cukorbetegség, a szívbetegség, a rák különböző fajtái is erre vezethetők vissza, de az oszteoartrózist és az ízületi gyulladásokat is említhetnénk).

Felmerülhet a kérdés: milyen összefüggés van elhízás és alvás között?

Az Amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet 2008-ban publikált tanulmánya vizsgálta a 6 hónapos és 2 éves kor közötti gyermekek alvással töltött óráit, majd az eredményeket az elhízás előfordulásával kapcsolatban összehasonlította. Azok a gyermekek, akiknek átlagosan kevesebb, mint 12 órányi alvása volt naponta, kétszer annyira voltak elhízottak, mint azok, akik legalább 12 órát aludtak. Döbbenetes eredmények, nem igaz?

Minden egészségügyi, valamint elhízással kapcsolatos általános életminőségi aggályokkal kapcsolatban úgy gondolom, hogy a gyermek megfelelő alvása a szülő egyik legnagyobb felelőssége. Nem állítom, nem kis felelősség ez szülőtársaim számára.

Mindazonáltal gyakran hallom az alábbi megállapításokat az újszülöttekkel kapcsolatban, amelyeket személy szerint inkább idegesítőnek, mintsem hasznosnak tartok.

Íme néhány példa az alvásra vonatkozóan:

„A babák akkor alszanak, amikor akarnak. Hagyd rájuk, majd ők eldöntik, jó az, ahogy van.”

„Az, hogy a csecsemők nem alszanak, teljesen normális.”

„Csak kövesse a baba ritmusát. Tudják, mennyi alvásra van szükségük.”

Így könnyen elképzelhető, milyen remek tanácsok léteznek az étkezéssel kapcsolatban:

„A csecsemők tudják, mi az egészséges étkezés. Csak hallgasson rájuk.”

„A csokoládéevés teljesen normális a kisgyermekek számára.”

„A gyerekek enni fognak, ha készen állnak rá. Nem szabad ütemeznie az étkezéseket. Majd ők megmondják, mikor éhesek.”

Ezekkel cseppet sem értek egyet. A következetes étkeztetés és altatás híve vagyok, rendíthetetlenül. Természetesen figyelembe vesszük a kicsik igényeit is, de meggyőződésem, hogy a megfelelő rendszerességgel végrehajtott, minőségi alapanyagokból álló táplálkozás és alvás a mi – tehát nekünk, szülőknek – felelősségünk.

Szülőként természetesen mindannyian arra törekszünk, hogy gyermekeink boldog, egészséges, kiegyensúlyozott életet éljenek. Az, hogy ennek érdekében, mennyit teszünk, csak rajtunk áll. Hiszem, hogy jelentős mértékben befolyásolhatjuk gyermekeink egészségét egy kis utánajárással és tudatossággal.